fredag, februar 29

Flatbrødmodell

Ok - tenkte å slenge ut dette bildet her på bloggen.
De som kjenner meg, vet jo dette fra før. Men jeg kan jo informere andre lesere om det samme.

Ja, det er meg.
Jeg er 5 1/2 år.
Året er 1985 - pasjeklippen er på plass.
Dette er toppen av min modellkarriere.


Lover Man

Billie Holiday med sangen Lover Man. Hun er en av mine absolutt favorittartister.

Har en helg uten planer foran meg - det er rett og slett luksus :)

torsdag, februar 28

Kalvedans

Jeg ringte nettopp min mormor. Har hatt dårlig samvittighet for at jeg ikke gjør det oftere, og da jeg plutselig fikk et voldsomt motivasjonstap på jobb, var det lett å ty til småsnakk med eldre opphav i stedet.

Men min 80 år gamle mormor hadde knapt tid til å prate med sitt motivasjonsløse barnebarn. Hun skulle straks få besøk og var travelt opptatt med å lage kalvedans til naboene sine.

- Kalvedans? sa jeg.
- Ja?
- Er ikke det bare råmelk fra kua da?
- Nei, nei - ikke bare det. Det er jo den viktigste ingrediensen, men du må jo koke den opp og sånn.
- Koke opp?
- Ja, du koker opp råmelk sammen med vanlig melk, så tilsetter du sukker og kanel, og så koker du det i vannbad til det har stivnet, og så serveres det med rød saus. Vi gamlingene synes jo dette er kjempegodt, vi spiste dette ofte da vi var barn. Det er ikke så lette å få tak i råmelk i dag, vettu - sa min mormor på innpust. Hun var tydeligvis stresset over alt som måtte gjøres, selv om det var over en time til gjestene kom.
- Jøss, sa jeg. Der lærte jeg noe nytt.
- Så dere har ikke lært noe om slikt, dere?
- Nei.

For de av dere som fristes til å lage denne råmelkspuddingen, så fant jeg en oppskrift på denne siden.

Barcode my ass

Jeg merker alt i kroppen min stritter sterkt i mot utbyggingsprosjektet i Bjørvika. Noen snakker om 22 etasjers høyhus mot sjøen som legger store deler av Grønland og Gamlebyen i skyggeland. Jeg vet ikke. Men jeg vet at staten skal ha mye av områdene. Blant annet Skatteetaten. Hvorfor i herrens navn skal Skatteetaten ha en av de flotteste beliggenhetene i Oslo? Hvorfor skal disse papirbyråkratene som sitter på jobb fra åtte til fire ha behov for fritt utsyn til Oslofjorden, og samtidig berøve beboere på Østkanten sola si? Sliter Skatteetaten med rekrutteringen? Jeg fatter det ikke. Hvorfor ikke flytte de ut til Lillestrøm i stedet? Eller Enebakk?

Jeg synes hele prosjektet i Bjørvika er århundrets største feiltak og prioritering gjort når det gjelder utbygging. Hvorfor strebe etter å bli en manhattan-light, når vi aldri kan bli det? Hvorfor strebe etter en universiell storbyform når vi med fordel heller kan være litt "annerledes" her oppe. Jeg forstår det ikke. Jeg får bare vondt i magen.

onsdag, februar 27

Mens jeg lå på gresset



Foto: privat

mandag, februar 25

Pø om pø

Dette uttrykket er visstnok høyst verneverdig etter hva jeg har lest av språkeksperters uttalelser. Det var etter å ha hørt min "svigerinne" bruke dette uttrykket opptil flere ganger i helgen at jeg innså at jeg ikke har lagt disse ordene i min munn på mange, mange år. Åsså erre opprinnelig fransk, a gitt...

pø om pø adv
Fra fransk; peu à peu. Og betyr litt om litt.

lørdag, februar 23

My favourite of the weekend

mmm..... risengrynsgrøt. Tradisjon tro på lørdager.

torsdag, februar 21

Musikk av tvilsom kvalitet

Trondheim er en rolig by i disse dager. Tiggerne i trønderhovedstaden har nemlig gjort som trøndere flest gjør på denne tiden, nemlig reist til Røros. Kanskje ikke for å selge noe på martnan, men jeg vil tro de har forhåpninger om en slags fortjeneste lell.

-Det tigges og framføres musikk av tvilsom kvalitet. De er nærgående og ber utstillere om mat, sier Ulf Vintervoll, lensmann i Røros.

Greit at tigging i seg selv er en uting, men han må vel ikke i samme åndedrag rakke ned på musikkevnene til disse? Vi har vel alle hatt en dårlig dag? Og hva er kvalitet?

Jeg vet ikke om jeg stoler på trøndere og musikksmak.

...og svaret

Hei.
Takk for din henvendelse.
Du er nå reservert i vårt reservasjonsystem. Det vil ta ca. 3 uker før det trår i kraft. Gjør også oppmerksom på at andre firmaerleverer ut reklame.

Aftenposten ønsker deg en fin dag!

T. C.
Aftenpostens Kundesenter



Noen som vet hvilke "andre" firmaer dette kan være?
Synes vel 3 uker var vel lang tid for å la være å gi meg reklame, men sånn er det vel med effektivitet, kalkulerte inntekter og slikt.

Anbefaler forresten alle til å gå inn på www.neitakk.no for å skrive under en kampanje mot uadressert reklame. Målet er å heller få til en ordning der man aktivt må si "ja, takk!" dersom man vil ha denne papirmengden i hus.

onsdag, februar 20

Vinylojewellery


Dette kjøpte jeg i Glasgow i høst da jeg var der med Bente. En ren og skjær hyllest til vinylplata.

tirsdag, februar 19

Ukedagenes farger

Helt siden jeg var liten har jeg sett for meg de forskjellige dagene i uka med forskjellige farger. For meg var mine fargesettinger av dagene helt innlysende riktige, mens jeg ikke kunne forstå hvorfor andre kunne se på en dag med en helt annen farge. Min søster og jeg kunne f.eks. krangle lenge og vel om hvorvidt tirsdag var rød eller grønn.

Men over til mine farger på dagene:

Mandag: hvit/lysgrå
Tirsdag: rød/vinrød
Onsdag: grønn
Torsdag: gråblå
Fredag: grønn, men mørkere enn onsdag. Av og til er denne også vinrød.
Lørdag: rosa
Søndag: grå/lysgrå

Jeg antar at lørdagen ble fargelagt rundt 5-6 års alder da lørdager var ukens høydepunkt med risengrynsgrøt og godteri, samt at favorittfargen min på den tiden kan avsløres greit. Det var faktisk etter å ha hørt på radioen i dag at jeg kom på denne posten. Reporteren snakket nemlig om dagen i dag,tirsdag, og at den var rød. Hun sa den ikke kunne være grønn, for det var onsdag. Og da tenkte jo jeg at dette var jo litt av et sammentreff, for hun tenker jo akkurat som meg :)

mandag, februar 18

Kjære Aftenposten

Jeg har sett meg nå kraftig lei på reklame som blir lagt på døra mi nesten hver ettermiddag. Om morgenen kan jeg til nød godkjenne det så lenge det er innstikk i avisa mi, men å få lassevis med uønsket og unødvendig reklame slengt på døra i løpet av dagen, ser jeg på som mildt sagt provoserende.

Jeg har navnelapp på døra og jeg har reservert meg mot uønsket reklame. Jeg ser derfor ingen grunn til at jeg skal måtte ta i mot alt dette, og regner med dette vil opphøre umiddelbart.

Med vennlig hilsen
Frekke Frikke

Er det håp?

Fant dette tilsynelatende koselige trehuset på Finn.no. Men et nærmere øyekast viser at dette huset er vandalisert på det groveste. Det første som bør gjøres er vinduene. Få inn tidsriktige sådan. Det andre er det innvendige. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Men jeg blir bare trist inni meg.

Innvendig. Noen som sikker synes dette er fint, men i forhold til husets opprinnelse får jeg bare vondt.

Dager som går

Hadde mange planer for dagen, ble ikke som planlagt. Kom skeivt ut, men det rettet seg opp. Gode venner med deilig hjemmelaget fiskesuppe og blåbærmuffins skal ta æren for det :)

Jeg vil gi flere hyllester i kveld. Den ene er til Bellona for det arbeidet de gjør, og en annen hyllest gåt til DumDum Boys (ikke uventet for noen). Det gikk meg nesten hus forbi at de fikk æresprisen under årets Spellemannutdeling.

Alt i alt kan disse hyllestene oppsummeres nedenfor:

DumDum Boys - Lunch i det grønne

lørdag, februar 16

Partyblokka

Det er ikke ofte jeg sitter hjemme en lørdagskveld i leiligheten min. Jeg skjønner nå at det er noe jeg ikke bør gjøre for ofte. For det er på lørdager alle mine naboer har fest. Det er på lørdager hele borettslaget forvandles fra Tertitten til Rio. Alle andre dagene i uka er fritatt for musikk og moro, men på lørdager er det full pupp.

Hylende jentefest rett over meg. Trønderfest med Åge Aleksandersen i kåken ved siden av. Bråkete gutter på plassen utenfor, og generelt mye spetakkel og leven. Bassen durer gjennom flere etasjer noe den gjerne gjør til 5-6 om morgenen.
Og jeg sitter igjen med kun èn følelse. Følelsen av å ha gått glipp av noe.

Jeg vil ikke sitte hjemme på lørdager noe mer.
Det får jeg heller gjøre når jeg blir voksen.

fredag, februar 15

Antikvarhyllest

Denne fredagsformiddagen vil jeg komme med en uforbeholden hyllest til Riksantikvaren og Byantikvaren i Norge. Det er flere ekspempler i den senere tid som har gjort at jeg er sjeleglad for at vi har denne institusjonen i Norge. I et tilsynelatende hett utbygningsmarked er det flust av byggekåte, hodeløse entreprenører som gladelig vil jevne alt med jorden av det som ikke passer inn i deres arkitekttegnede, arealeffektive maurtuer av leilighetsbygg.

Jeg jubler "YES!" hver gang jeg leser i avisen om at Riksantikvaren har vernet hus i områder hvor bolighaier allerede hadde begynt å ta inntekter på fremtidige nybygg. Jeg roper "HURRA!" hver gang jeg leser om at en planlagt revet gammel bygård i Oslo sentrum i stedet må vernes og at leilighetene som må restaureres/bygges etter arkitekturhistorisk hensyn.

Kritikere sier at det er en menneskerett å få kunne bo i Oslo sentrum. Derfor må man rive gammelt, bygge tett, stygt, høyt og ufornuftig for å få plass til alle som har lyst til dette. Jeg mener dette er feil taktikk. Ikke alle bo i Oslo. Vi har et stort land og store deler av samfunnet i Norge er i dag plaget med fraflytting. Det er opp til myndighetene å hindre dette, og dermed legge til rette for at det kan opprettes interessante arbeidsplasser over hele landet. Jeg ser vi har en lang vei å gå, men jeg mener løsningen ikke er irreversibel rasering av kulturminner og arkitekturhistorie innenfor bygrensa.

I mellomtiden får vi heller bo tett og sosialt sammen i våre gamle, verneverdige leiligheter. Jeg flytter gladelig den dagen jeg etablerer familie og relevante jobber er flagget ut i distriktene. Ironisk nok flytter jeg da kanskje inn i et fredet hus hvor jeg i ettertid blir småirritert over hvor lite statlig hjelp man får for å holde disse gamle husene i hevd ;)

God helg!


(ps. Utbygging av marka er et ikke-tema her!)

torsdag, februar 14

Glimt


Glimt fra min dag.
En dag skal jeg lage mms-dagbok fra hver time i løpet av en hel dag. Problemet er at jeg alltid glemmer mitt påtenkte prosjekt i stresset om morgenen, og når jeg kommer på det, har det blitt ettermiddag. Prosjekter er ikke lett.

Lenge leve Astrid Marie!

Gratulerer med dagen, den er din. Alle gamle, alle unge har en dag som er sin. Dagen er diiiiiiiiiiiiin.... Gratulerer med dagen, den er din!
3 x Hurra!

Å hun lenge, lenge, lenge leve må! ;)

(og for de av dere som ikke vet hvor gammel hun er i dag, så kan dere regne ut dette (592x3) - (291x6) = _____!!! )

onsdag, februar 13

Korttidsfremsynt


I natt våknet Erik og jeg samtidig. Merkelig.
Vi hadde begge mareritt. Merkelig.
Vi hadde begge mareritt om det samme.
Veldig merkelig.

Vi drømte visstnok begge at vi var korttidsfremsynte. Slik jeg husker drømmen min, så var det i allefall at jeg til en hver tid visste hva som skulle skje 5 sekunder frem i tid. Nå tenker du sikkert at slik er det jo hele tiden i drømmer, at man vet hva som skal skje. Men i denne drømmen så var det en egenskap jeg hadde som var sett på som helvete selv. Og det var bare fæle ting som skjedde, og jeg var låst inn i en kropp som visste hvilke forferdelige ting som skulle skje, men at vi ikke kunne gjøre noe med det. Jeg ser nå at denne drømmen egentlig høres dritkjip ut. Men jeg lå med skikkelig hjertebank lenge etterpå. Og jeg var veeeldig glad jeg ikke hadde denne egenskapen i virkeligheten. Men det som var rart, var jo at vi begge hadde drømt noe lignende.

Uansett kan jeg vel være glad jeg ikke drømmer slik som min søster gjør. Hun drømte her om dagen at hun parterte hodet til en kamerat i fine skiver med motorsag. Gale, gale menneske.

Legger ved et bilde fra søndagsturen vi hadde ute ved Huk. Ganske fint. Havkajakk ser gøy ut.


mandag, februar 11

Visst puken!

Min far har et kraftuttrykk han bruker i hytt og gevær. Det brukes når han er kraftig overrasket, både i negativ og positiv retning. Uttrykket er: "Visst puken!".

Det kan ikke være mange andre som bruker dette uttrykket, for ved googling kommer ingenting opp. Men "puken" er et norsk ord, dog brukt sjelden i dag.

puke
puke m1 (norr púki, eg 'liten person med pukkel') djevel, ond ånd


Altså kan min fars kraftuttrykk sammenlignes med:

"Visst faen!"
"Visst satan!" eller
"Visst pukkelryggede dverg!"

lørdag, februar 9

Pausefisk

Livet går i bølgedaler.
Kommer plutselig sterkere tilbake.


tirsdag, februar 5

Om fornuft og de fornuftige

Nils Chr. Geelmuyden skrev i Morgenbladet for mange år siden noe som har gjort at jeg i de siste dagene har fundert litt på meningen med å være så fordømt fornuftig hele tiden. Han skriver:

"Fornuftige mennesker ynder å tro at fornuften skaper verdier. Fornuften skaper ingen verdens ting. Hvor mange ganger i sine skjeve livsløp er ikke skapende mennesker innstendig blitt oppfordret til å ta til fornuften. Hadde Ibsen tatt til fornuften, ville han blitt farmasøyt i Grimstad. Men det er fornuften som skaffer penger, vil noen innvende. Nei, selv ikke det er fornuften i stand til. Fornuften har lært på skolen at den skal gjøre som alle andre. Derfor starter den ingenting. Den har hverken det mot eller fantasi som kreves. Den eier ikke dristighet. Fornuften vil ikke skille seg ut, da den vet at det innebærer omkostninger. Rikdom, berømmelse og kjærlighet tilkommer bare de ufornuftige, de som er vettløse nok til å gjøre det motsatte av alle andre. Fornuften vet ikke hva kjærlighet er. Den er av et annet stoff, og hører en annen verden til, men det gjør ingenting, så lenge kjærligheten vet at fornuften er noe av det aller verste som kan hende. Det er virkelig ikke stort man kan bruke fornuftige mennesker til. De kan med vekslende hell brukes som forvaltere og ryddemannskaper. Bestandig er det drømmerne, fantastene og svermerne som viser vei, og som redder oss. De tilhører et av de største mysterier som finnes: At de gidder. Det ville aldri fornuftige mennesker funnet på."

Nils Chr. Geelmuyden, Morgenbladet - funnet sitert i boken "Gamle hus - vern, valg og muligheter" av Else Rønnevig

mandag, februar 4

Spa meg her - og spa meg der

Leser i lørdagens Aftenposten om noen damer som skal starte spahotell langt inne i de dype skoger i Rømskog.

Spahotellet ligger ved en sjø.
Sjøen heter Vortungen.

Fisefine damer liker ikke navnet på sjøen.
Fisefine damer liker ikke å si navnet på sjøen.
Det passer lizzm ikke helt inn.

Vi kaller sjøen for Zen-sjøen i stedet...... Jaaaaa........

Moralen er: Putt fingern i jorda.

søndag, februar 3

Frisk søndag

I dag tidlig hadde jeg lyst på kaffe. Jeg hadde også lyst på vin, men det drakk jeg ikke. Jeg fikk egg og bacon og vi fikk besøk av Bente og Magnus som hadde vært på visning i naboblokka. Altså, jeg er i mye bedre form - og det er deilig å kjenne energien komme tilbake i en skranten kropp.

Etter en lang frokost/brunj, dro vi til Nasjonalgalleriet for å se utstillingen "Oppdagelsen av fjellet". Den anbefaler jeg for alle som liker å gå i norske fjell, de som er glad i fjell generelt, eller de som er glad i gamle, store nasjonalromantiske malerier. Gratis inngang gjør det også til en fryd. Avbildet her er et av bildene som er stilt ut, malt av Johan Fredrik Eckersberg i 1866 og motivet er fra Jotunheimen. Det som jeg personlig synes er mest interessant med disse store, mektige oljemaleriene er alle de små detaljene som ikke synes med en gang, men som man må helt bort med nesetippen til maleriet for å se. Være seg en liten seterfamilie, ugle, rovdyr, gjetergutt etc.etc. som er på finurlig måte er malt inn i herligheten. Nesten så det kiler i magen ;) Mye mulig min opplevelse av denne utstillingen var sterkt preget av at jeg hadde vært sengeliggende i to dager, men godt var det lell.


På veien hjem dro vi innom Bar Boca for å ta en kaffe. Byen var øde i kveld, virket som om alle var inne og så på tv eller spiste søndagsmiddag.


To skumle fyrer ved Rodeløkka kolonihager.

fredag, februar 1

Festivalsommer

Januar og februar er tunge økonomisk, ikke bare når det gjelder de vanlige utgiftspostene som forsikring, medlemskap, studielån, avgifter, etc., men det er også disse månedene som blir finansielt belastet med tanke på hva slags konserter og festivaler en skal få med seg i løpet av sommeren.

Tidlig ute må man jo være. Så nå har jeg både kjøpt billett til Foo Fighters på Norwegian Wood samt festivalpasset til Øyafestivalen. Sannsynligheten for at flere festivaler blir besøkt av meg er stor. I alle fall tanke på hvor mange festivaler som er i Norge på denne tiden, og med tanke på at jeg har tenkt å holde meg hjemme i gamlelandet hele sommeren.
Nå har også Sunndal Kulturfestival blitt en tradisjon, dog av andre grunner enn faktisk innholdet;)