Justervesenet i Norge holder blant annet styr på meteren og kiloen vår. Heldig var jeg som fikk komme på besøk gjennom jobben. Ikke hver dag man er på omvisning hvor man kan se sekundet (atomur), kiloet og meteren (lysmåling) med all nøyaktighet.
Justervesenet er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og Handelsdepartementet. Justervesenet har ansvaret for at Norge har en måleteknisk infrastruktur som både har nasjonal og internasjonal tillit.
Nedenfor, i midten, ser dere Norges mest nøyaktige kilo. Denne står under to glassklokker for å ikke samle smutt og støv (noe som så klart kan påvirke vekten). Materialet den er laget av er en platina-iridium-legering og har en egenvekt på 21 600 kr/m3. Dette resulterer i at vårt kilo altså kun er 3,9 cm i diameter og høyde.
En gang i tiåret reiser man ned til Paris med den norske kiloen for å kalibrere den mot den opprinnelige måleenheten, altså kiloen som er i Paris. Franskmennene var som kjent de som fant opp det metriske system. I Paris blir vårt kilo grundig vasket før den sammenlignes mot originalen. I dag er vårt kilo 0,22 mg tyngre enn den franske versjonen.
De to andre glassklokkene inneholder også kiloer, men disse er kalibrert mot den norske kiloen - som altså står i midten.
Visste dere forresten at meteren ble opprinnelig beregnet som 1/10 milliontedel av avstanden fra ekvator til nordpolen? To franske målere ble brukt til dette arbeidet med å finne 1 meter - som tok mange år, faktisk hele 7 år. I etterkant har man funnet ut at disse målerene bommet med resultatet med kun 0,229 mm fra hva man kan måle i dag med satelitt. Imponerende.
I dag regnes meteren som lengden av den strekningen lyset tilbakelegger i et tomt rom i løpet av 1/229 792 458 sekund. Og da kan du jo lure på hva et sekund er? Et sekund er 9 192 631 770 perioder av den strålingen som svarer til overgangn mellom de to hyperfin-nivåene i grunntilstanden for ceciumatomet 133. Så nå vet du det.
7 kommentarer:
hah! Dritkult! =) dette skal jeg notere på en jukselapp og ta med til neste festlige lag for quiz.
Sist jeg var i festlig lag kastet jeg ut spørsmålet "hvor høyt kan et fly fly?" og sjelden har jeg fått så mange kreative svar.
Ja, dette er jo helt klart kunnskap som kan komme godt med i festlige lag. Utrolig hva som kommer opp og diskuteres der, forresten. Det ender som regel med at en eller annen finner ut svaret dagen derpå og kringkaster det til alle som var med i diskusjonen :)
Forresten - fant du ut hvor høyt et fly kan fly?
Huhei! Så lærte jeg jammen noe nytt i dag også. :-) Visste ingenting om franske forskere og nordpolen. Men visste faktisk litt om den kiloen..
ulme: ikke noe er bedre enn å lære noe nytt :)
nå har jeg testet de nye kunnskapene - og skuffelsen var stor når disse dr.gradstipendiatene på Blindern viste seg og faktisk kunne dette med måleenheter. Jaja.
Men hvor høyt et fly kan fly hadde de fortsatt mange svar på. De kom med definisjonen av fly. Definisjon av luftrom, sfærer, jumbojet'er.. det var snakk om luftballonger, zeppelinere og raketter... men ingen kom med noe "meter over havet"-svar. hf
Aiaiaiai.... Kan ikke feste med dr.gradsstudenter, vettu ;) De vet jo alt. I alle fall nesten alt.
Kanskje jeg kan høre med noen av "mine" dr.gradsvenner om de vet noe om hvor høyt et fly kan fly? Ble jo veldig nysgjerrig nå.
Legg inn en kommentar