fredag, januar 4

Ny tid for bygderåneren

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Nationen

Vanligvis er man ikke ordentlig råner før man er 18 år og kan kjøre bil. Men i noen bygder, som den jeg kommer fra, er det vanlig å være tidligere ute. Ikke med bil - neida, her tar man traktoren fatt.

Det fine med traktoren er at man kommer seg fra A til B på fire hjul. Problemet med traktoren er ikke bare at det oppstår problemer når man blir utfordret til børning og generell støyende, røykfull dekkaktivitet (å spinne rundt og svi traktordekk er nok ikke spesielt enkelt), men også kjørehastigheten på dette kjøretøyet, som vi helst ser ute på et jorde, kan på langt nær sammenlignes med bilenes fart.

I 2005 kom et EU-direktiv som senket maksfarten på traktorer ned til 40 km/t. Nå har samferdelsministeren gitt en generell dispensasjon til å øke farten til svimlende 50 km/t. Traktorrånerne som ikke allerede har trimmet motoren til favorittkjøretøyet sitt, kan nå juble. Årsaken til dispensasjonen er dog ikke råneintegrering av 16-åringer på bygda; nei som samferdelsministeren sier til Nationen: "Det er ikke lenger gitt at fôret ligger rett utenfor fjøsdøra".
Nei, vi må vel kanskje ta en harrytur over svenskegrensa med traktoren også?

3 kommentarer:

Anonym sa...

En venninne av meg og kjæresten kjørte i to år til byen for å gå på kino med hver sin traktor - det gikk jo ikke mer enn en person i hver. Hennes gikk faktisk i hele 45 km/t hvis hun satte den i fri i den lengste bakken.

frikke sa...

hihi.... det var jo egentlig en veldig søt historie.

De dagene det var dårlig vær, ble jeg faktisk kjørt til barneskolen i traktor av min far. De fleste traktorene hadde jo et bittelite sete på siden bak hovedsetet der evt. små rabbagaster kunne plasseres.på den tiden var det kult å komme i traktor på skolen, er litt usikker på om det forsatt er det :)

Anonym sa...

Tror kanskje det kommer en tid hvor det ikke er fullt så kult lenger? Aldersavhengig methinks :)